Zagreb, 23. kolovoza 2018.

Započela Konferencija veleposlanika i generalnih konzula RH

Konferencija veleposlanika i generalnih konzula započela je u četvrtak, 23. kolovoza 2018. godine. „Sve uređene diplomacije u svijetu imaju takve godišnje susrete, a ova je Vlada uvela takvu praksu sustavno i na najvišoj državnoj razini. Ova konferencija je postala redovito godišnje okupljanje diplomata. To je i prilika za neposredan susret i razmjenu mišljenja i iskustava kolega o svim aktualnim temama: onima koje su obilježile razdoblje od našeg posljednjeg susreta, glavnim vanjskopolitičkim izazovima te prioritetima hrvatske vanjske i europske politike u predstojećem razdoblju“, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u uvodnom obraćanju sudionicima konferencije.

Konferenciju su otvorili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić od kojih su veleposlanici i generalni konzuli dobili smjernice za svoj rad, ali i otvoreno razgovarali o načinima promicanja naših vanjskopolitičkih interesa.

U okviru konferencije predviđeno je šest tematskih panela na kojima sudjeluju potpredsjednici Vlade i ministri, predsjednik Hrvatske gospodarske komore te drugi dužnosnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova i drugih ministarstava.

Geopolitički i sigurnosni okvir te priprema za predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovini 2020. godine bile su teme  prvog dana konferencije.

 „Na konferenciji su dotaknuti organizacijski i sadržajni aspekti priprema za predsjedanje – oba jednako važna za cjelokupnu službu vanjskih poslova, kako u Hrvatskoj, tako i u diplomatskim predstavništvima u inozemstvu. Bit će to prilika za našu dodatnu vanjskopolitičku afirmaciju, kao i kulturnu i gospodarsku promociju“, istaknula je ministrica.

Konferencija se nastavlja u petak, 24. kolovoza razgovorima iz područja gospodarske i javne diplomacije te funkcioniranja službe vanjskih poslova.

 

Izjava za medije potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

Izjava za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Preuzimanje