Zagreb, 13. siječnja 2017.

Dvadeset peta obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Prije dvadeset i pet godina, 15. siječnja 1992. godine, dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice formalno je priznalo Hrvatsku, i Sloveniju, kao samostalne i neovisne države. Odluka je jednoglasno donesena na sastanku članica 17. prosinca 1991. godine, a stupila je na snagu 15. siječnja 1992. godine.

Tadašnji predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman rekao je da je „Hrvatska u tijeku cijele svoje povijesti - usprkos svim nedaćama i ograničenjima očuvala svoju nacionalnu i državnu samobitnost i nakon punih devet stoljeća vratila se u međunarodnu zajednicu kao slobodna i međunarodno priznata država. Hrvatska, svoja i suverena neće iznevjeriti svoju Europu i slobodan svijet”.

Hrvatska je u Domovinskom ratu obranila svoju slobodu i neovisnost, a u četvrt stoljeća svoje samostalnosti ispunila je sve strateške ciljeve - postala je članica Ujedinjenih naroda, te članica Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.

Istog dana, 15. siječnja, ali šest godina kasnije, 1998. godine završena je i mirna reintegracija, kada je hrvatsko Podunavlje vraćeno u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.