Zagreb, 30. svibnja 2020.

Čestitka ministra Grlića Radmana povodom Dana državnosti

Danas slavimo dan kada se prije tri desetljeća, 30. svibnja 1990. godine, konstituirao prvi demokratski izabrani, višestranački Hrvatski sabor, koji je tijekom stoljeća bio zastupnik i čuvar hrvatskoga državnog prava. Taj svečani čin hrvatski građani su prepoznali kao prijelomnicu na putu prema slobodi, demokraciji i državnoj samostalnosti. Saborski zastupnici prvoga saziva proglasili su sljedeće godine neovisnost Republike Hrvatske.
 
Od svibnja 1990. do svibnja 1992. godine hrvatska diplomacija je predano radila na ostvarenju međunarodnog priznanja naše države, formaliziranog učlanjenjem u Ujedinjene narode, te niz godina potom na njezinoj afirmaciji u svijetu i pristupanju euro-atlantskim integracijama i međunarodnim organizacijama. Ostvarili smo najznačajnije vanjsko-političke ciljeve, a ove godine predsjedamo Vijećem Europske unije.   
 
Na Dan državnosti sa zahvalnošću i ponosom sjećamo se hrvatskih branitelja i svih koji su stali u obranu Domovine i svoju žrtvu ugradili u našu zajedničku budućnost.
 
U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima u Domovini i izvan nje, srdačno čestitam 30. svibnja - Dan državnosti!